Triptihole Group

Triptihole Group

A dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria tisztelettel meghívja Önt a

Triptihole Group
(Bécsi Imre, Hupján Attila és Kovács Csaba)

Öt elem – három alkotó
című fotókiállításának megnyitójára, melyre

2017. április 7-én, pénteken, 18 órai kezdettel kerül sor
a Vermes-villában.

A kiállítás megtekinthető: 2017. április 28-ig
A belépés ingyenes!

 

 

Az európai filozófia illetve kémia (alkímia) öt elem tana szerint minden anyag olyan egyszerű alapelemekből áll, melyek tovább már nem bonthatóak. Több változata is létezett, de leginkább azt az öt elemet különböztetjük meg, amik Arisztotelész alapján a következők: föld, víz, levegő, tűz, valamint az ötödik elem, a kvinta esszencia.

Az öt elem tanában az ötödik elemnél megjelenik az „elme hatalma az anyag felett”, azaz – a kvintesszenciát az ideával, vagyis a gondolattal azonosítva – egy olyan tulajdonság, ami nem írható le a négy elemmel, viszont képes bármelyik elem jellegzetességeit magára ölteni, minthogy gondolatban bármilyen elemet meg tudunk formálni.
 

A Triptihole Group egy olyan kisérletező, felfedező alkotói közösség, amely, világunk nap, mint nap megélhető csodáinak bemutatását tűzte ki céljául, a létező legkézenfekvőbb és legelérhetőbb “céleszközzel”, az agyunk által. Az ehhez szükséges vizuális megjelenítést egy parányi lyuk, és a köré épített “fényképezőgépek”, a camera obscurák szolgáltatják. Azok az eszközök, amelyeknek mi magunk is lehetünk a tervezői, kivitelezői, és saját ideáink szerint alakíthatjuk őket. Ezáltal az alkotói folyamat, már az eszköz megtervezésénél kezdődik, és a végeredmény valójában nem valaminek a végét, hanem csak az alkotói út egy állomását jelenti. A folyamatos változás, ezen energiák áramlása, nem csak az arisztotelészi négy elem, hanem egyúttal az ötödik elem a tapasztalataink, mint kvintesszencia által jelennek meg. A tapasztalás pedig mindannyiunkban benne lakozik. Nem drága eszközök, hanem saját energiáink, ötleteink, kreatívitásunk az, ami boldoggá tehet bennünket és a környezetünket.
 

Ez az az elképzelés, amiért a Triptihole Group létrejött, és amiért Önök elé lépnek képeikkel.
Bécsi Imre: „Jelentőségteljes egybeesések”, Hupján Attila: Some weet és Kovács Csaba: Napfonatok című anyagai az öt elem jegyében és különböző camera obscuráik által készültek, különös felfedező utazásra meghívva a befogadó közeget, azaz a tisztelt publikumot.

Triptihole Group