Változások (2020-10-17 - 2020-11-06)

Változások

Szombattól, október 17-től látogatható a Vermes-villában a MAOE Képzőművészeti tagozatának hagyományos meghívásos kiállítása, melyet ezúttal szokatlan körülmények közt, szokatlan módon, online nyitott meg Varga-Amár László, Munkácsy-díjas festőművész.

Az első ízben virtuális térbe kényszerült megnyitót Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria vezetője vezette fel, aki elmondta, mivel nem lehet tömegrendezvényeket szervezni, áthidaló megoldásként választotta az online formát a galéria. Kiemelte, az idén már több alkalommal kellett rendkívüli megoldást találni a kiállítások kapcsán, de mindig betartották a szabályokat. Szerencsére - az eddig szokatlan megnyitó ellenére - a galéria továbbra is fogadhat látogatókat, és amíg lehetőség van rá, folytatni kívánják a kiállítások sorát.

A pénteken megnyíló kiállítás a hagyományos tárlatok közé tartozik. A meghívásos kiállítás, mely a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete égisze alatt zajlik, idén nyolcadszor kerül megrendezésre. Az idei tárlat, melyre 43 alkotó fogadta el a felkérést, a Változások. A kiállítás kurátora - tavalyhoz hasonlóan - Varga-Amár László, a MAOE Képzőművészeti Tagozatának elnöke.

Az idei kiállítás, a Változások, tág teret biztosít a fantázia szabad szárnyalásának - kezdte megnyitóját Varga-Amár László. Mint mondta, a mindennapi élet is jól példázza a változás és az állandóság ellentétének dinamikáját. Az idei év, nemzetünk sorsának egyik fontos alakítóját, a Trianoni békediktátum 100. évfordulóját hozta el, de egy váratlan változást is hozott az életünkbe, a Covid-19 vírust, mely teljesen átírta életünket, hétköznapjainkat.

„Megváltoztatta a munkakörülményeinket, a szokásainkat, átértékelte a család és az egészség fontosságát, digitálissá tette az oktatást. Szinte minden változott körülöttünk, eddig nem ismert módon. ... Mindenki másként éli át a nem várt és nem tervezett eseményeket, mely egyrészt elszakít minket egymástól, másrészt az elszigeteltségben új utakat keresve össze is köt a többiekkel” - mondta a kurátor.

A kiállítás kapcsán fontosnak tartotta elmondani, hogy mára ez a kiállítássorozat komoly rangot képvisel a magyar művészeti élet palettáján. A kiállító művészeknek és alkotásaiknak is csupán a kiállítóterek adottságai szabtak határt, ezek szűkítették le a névsort. Ugyanakkor a tárlaton kiállító művészek szinte minden színt képviselnek a kortárs művészeti palettán, a nonfiguratívizmustól a hiperrealizmusig, így Varga-Amár László nagy tisztelettel ajánlja az érdeklődők figyelmébe a kiállítást.

 
Szöveg és kép: Rózsár Vince
Változások
Változások
Változások
Változások
Változások
Változások
Változások
Változások
Változások
Változások
Változások