Fazonigazítás, avagy hogyan lesz hamisból eredeti

Fazonigazítás, avagy hogyan lesz hamisból eredeti

Színvonalas kiállításra és szokatlan megnyitóra számíthat az, aki pénteken, március 30-án 18 órakor ellátogat a dunaszerdahelyi Vermes-villába. A „Fazonigazítás, avagy hogyan lesz a hamisból eredeti” olyan alkotásokból álló gyűjtemény, melyek alapanyagául hamis festmények szolgáltak.

Korunkban virágzik a hamisítás. Az élelmiszerüzletek polcain a minőségi termékek mellett megtalálhatók olyan olcsóbb másolatok is, melyek megpróbálják az eredetit utánozni, több-kevesebb sikerrel.  Hasonló, de mégis más a helyzet a műtárgyak piacán. Itt leleményes emberek igyekeznek az eredeti alkotást lemásolni olyan módon, hogy az igazi látszatát keltse, és esetlegesen megtévessze a műgyűjtőket, galériásokat. Hasonlóan indult a Fazonigazítás című kiállítás története is.

                2007 őszén a budapesti Nagyházi Galériába bevittek egy hagyatékot, melynek nagy része régebben vagy újabban készült hamis kép, egy-egy műkedvelő festő kezétől származó másolat, vagy éppen csak egy igen gyenge próbálkozás volt. A galéria első gondolata az volt, hogy megsemmisíti az összes képet, így csökkenti a piacokon fel-felbukkanó hamisítványok számát. Néhány papírképet el is égettek a Falk Art Fesztivál keretében. Ezt követően egy művészettörténész, Nagy T. Katalin elhatározta, más megoldást ajánl a megsemmisítésre, mégpedig az újjászületést.

                A hamis képek kortárs magyar alkotók kezébe kerültek, akik szabad kezet kaptak: feldarabolhatták, átfesthették, kedvük szerint átalakíthatták azokat. Létrejött egy rendkívül szórakoztató képzőművészeti anyag, tele humorral, játékkal, ötlettel. Egyes művészek félreismerhetetlen kézjegyükkel látták el a festményeket, mások konceptuálisan közeledtek a sokszor megmosolyogtatóan dilettáns munkákhoz.

                A gyűjteményt először Budapesten mutatták be 2008-ban, azóta Kecskemét, Eger, Miskolc és Kaposvár adott otthont a kiállításnak, most pedig Dunaszerdahelyen a Kortárs Magyar Galéria mutatja be.

                A megnyitó pénteken, 2012. március 30-án, 18 órától kezdődik. A kiállítást Nagy T. Katalin művészettörténész, a gyűjtemény megálmodója nyitja meg. Utána Turcsány Villő szobrászművész és Bari Kim kóreai táncművész a Táblajáték 272 című performanszot mutatja be.

A kiállítás 2012. április 27-ig megtekinthető. A belépés ingyenes!

Fazonigazítás, avagy hogyan lesz hamisból eredeti
Fazonigazítás, avagy hogyan lesz hamisból eredeti
Fazonigazítás, avagy hogyan lesz hamisból eredeti