III. Hely- és művészettörténeti vetélkedő

III. Hely- és művészettörténeti vetélkedő

Dunaszerdahely Város Önkormányzata a Kortárs Magyar Galéria és a Pázmaneum Polgári Társulás helytörténeti vetélkedőt szervez a város középiskolásai számára. A versenybe a középiskolák 1. osztályos, háromfős csapatai kapcsolódhatnak be.

A 2012 elején zajló versenyre a Vermes-villában kerül majd sor, ahol szóbeli vetélkedőn és egy városi portyán mérik össze tudásukat a fiatalok. A helytörténeti vetélkedő benevezéséhez szükséges:

– egy 50x70 cm nagyságú kartonlapra tetszőleges technikával elkészíteni a város bármelyik történelmi épületének képét,

– egy Power Point bemutató segítségével bemutatni olyan épületet, amely már nem látható a városban – fényképpel és kísérőszöveggel együtt ellátva (min. 5 perces bemutató),

– krónikát készíteni az alábbi témák egyikéről:

a) Dunaszerdahely város krónikája

b) Dunaszerdahelyi Lexikon (dunaszerdahelyi születésű híres emberek, művészek bemutatása) Nem készülhet számítógépes megoldással csak saját készítésű munkákat fogadunk el!

Az elkészített munkák fontos szerepet kapnak majd a szóbeli vetélkedőn. A nevezési műveket közvetlen a szóbeli verseny előtt kell leadni egy nappal.

A versenyhez szükséges források megtalálhatóak a városi könyvtárban, illetve a város honlapján (dunstreda.eu) is, de ajánljuk az idős dunaszerdahelyi lakosok megkeresését, illetve a családi archívum átböngészését. Ajánlott irodalom:

– Édes otthon – Dunaszerdahelyi olvasókönyv

– Püspöki Nagy Péter: Dunaszerdahely város címere

– Koncsol László: A Csallóköz városai és falvai 1. kötet

– Zsigmond Tibor: Dunaszerdahely 1898–1998

– Zsigmond Tibor–Lubomir Navrátil: A Csallóköz szívében

– Ipolyi Arnold: Csallóközi úti-képek

– Püspöki Nagy Péter: A Csallóköz neveiről

– Ipolyi Arnold: Csallóköz műemlékei

– Marczell Béla: Naptár és néphagyomány – Csallóközi népszokások

– M. Kiss Pál: Művészetről mindenkinek

Célunk, hogy a dunaszerdahelyi fiatalság megismerje városunk gazdag múltját, neves személyiségeit, régi épületeit. Másodsorban, hogy felhívjuk a figyelmet a művészet ápolására és pártolására, amely a mai korban egyre háttérbe szorul.

A győztes csapat és felkészítő tanáruk egynapos magyarországi történelmi kiránduláson vehet részt. További információkkal szívesen állunk segítségükre hétköznap 9.00–17.00 óráig a Vermes-villában, vagy a 031/5529384, illetve a 0918/607307-es telefonszámok bármelyikén. A verseny további részleteiről a bejelentkezett csapatok tanárai a nevezési határidő után írásban lesznek értesítve.

Nevezési határidő: 2011. november 10.